Online Registration
  • Registration for this event is now closed.
09
nov
2020
Malmö-Möllevången
Radison Blu
Östergatan 10
Malmö,  211 25
Sweden

Vår egen Johan Wiklund berättar om sin resa till östra Kongo nu i februari.”

Situationen i konflikternas östra DR Kongo är mycket svår för kvinnor. Över 1000 våldtäkter sker varje dag. På Kyesherosjukhuset i Goma, Panzisjukhuset och transitboendet Maison Dorcas i Bukavu får utsatta kvinnor och barn vård och stöd.

Men idag är det många som inte nås av hjälpen. Vägar saknas eller är oframkomliga och hotet från milisgrupper är akut. Tack vare luftbron som  med hjälp av MAF:s små flygplan kan fler kvinnor och barn i isolerade byar snabbt få vård.

MAF Sweden och MAF Norge har nyligen besökt östra DR Kongo och träffat några av de kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. 

Trots de svåra trauman som kvinnorna går igenom verkar de ha en nästan obegriplig förmåga att läka. Men resan dit är lång. När kvinnorna behandlats färdigt på Panzisjukhuset har de möjlighet att komma till transitboendet Maison Dorcas. Här finns drygt 150 bäddar för kvinnor och deras barn som blivit till genom våldtäkt. På grund av stigmatiseringen i samhället är det många som inte är välkomna hem. Därför erbjuder Dorcas olika aktiviteter och utbildningar så att kvinnorna kan bli självförsörjande, och åter integreras i samhället. De får också hjälp att läka själsligt genom till exempel karate och dansterapi.

Chefsläkaren doktor Mukwege är mera känd  som pappa Mukwege för de kvinnor som genom åren mottagit hans hjälp. Efter att han tilldelades Nobels fredspris 2018 har den mediala uppmärksamheten varit enorm.