mar
Digital länk kommer 3-4 dgr innan

Sweden

Släktforskning med DNA

När man blir lite äldre och något  mera mogen, börjar många att tycka att släktforskning kan vara intressant. De vuxna barnen frågar kanske , vem är det på fotot där, och man svarar det är din morfar,
som bodde där och där. Och så tar man reda på mer och mer ur en aldrig sinande fatabur.
Och visst är det så, det föklarar ju inte tillnärmelsevis vem du är, men lägger ofta en liten sten i mosaiken.
Men med förhållandevis ny teknik kan man numera gå oerhört  långt tillbaka. Hur träffsäkert är det månne? Är man månne släkt med Leonardo da Vinci?

Vår föreläsare Lars -Göran Pärletun, beskiver i det följande sin föreläsning:

Det är en resa tillbaka till våra rötter med upptäckter om släkten och nya bekantskaper! Vi får veta hur analys av DNA kan ge oss namnen på ”nära släktingar” och även i grova drag berätta om avlägsna släktingars väg ut ur Afrika och ungefärliga ankomst till Europa. Vi får se hur testresultaten redovisas på ett testföretag och vilka verktyg som finns för att analysera dem. Kyrkböcker och folkbokföring kan ha fel men DNA talar sanning och några kan lösa sina släktgåtor.

Lars Göran Pärletun är pensionär och har tjänstgjort som universitetslektor inom maskinteknik vid LTH och Malmö universitet. Han är Rotarian sedan 1999 och har varit medlem i Malmö-Lorensborg och är nu medlem i Lund-Kloster, i år som Past president.